5 redenen om te gaan wildplukken!

1. Wildplukken is leuk

Wie ervaart er nou geen plezier als je door een parkje of stukje bos loopt, dan een besje of plantje ziet, en vervolgens weet dat je dit kunt eten?! Het heeft iets heel natuurlijks om te weten wat je wel en niet kunt eten. Vroeger waren er jagers en verzamelaars, en ik denk dat het verzamelen van eetbare planten nog steeds in de natuur van de mens zit en heel veel plezier en lol geeft!

2. Wildplukken brengt je dichter bij de natuur

Door te leren welke planten je kunt eten leer je automatisch meer over planten en natuur. Je leert beter de seizoenen lezen en wat eerst misschien een groene massa leek, wordt uiteindelijk een steeds complexer geheel waarin je allemaal verschillende en unieke planten gaat herkennen. Door te ruiken, te kijken, te proeven raak je vanzelf meer verbonden met de natuur.

3. Wilde planten zijn super duurzaam!

Mits je met respect voor de natuur plukt natuurlijk, is eten uit de natuur uiterst duurzaam. Er is niemand die de natuur water geeft, bemest of met zware machines de grond omspit, machines die vrijwel altijd veel diesel verbruiken. In de natuur groeien planten vanzelf, zonder dat hier extra grondstoffen worden verbruikt. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je met respect voor de natuur plukt, dus nooit meer dan je voor jezelf nodig hebt, en alleen soorten die overvloedig aanwezig zijn. Staat er maar een klein beetje van een plant, of zijn er maar een paar bloemen? Laat deze dan vooral lekker staan zodat insecten en andere dieren hiervan kunnen profiteren.

4. Door te gaan wildplukken verandert je kijk op de wereld

We leven met z’n allen op een planeet, en het is de taak van ons allemaal om zorg te dragen voor deze planeet. Soms staan we er niet bij stil dat sommige handelingen direct invloed hebben op onze leefomgeving. Veel uitlaatgassen en stikstof in de lucht zorgt ervoor dat er meer stikstof in de bodem komt. Dit zie je gelijk terug aan de soorten wilde planten die opkomen of juist verdwijnen. Of is de grond ergens vervuild? Dan kun je er beter geen planten plukken. Door deze kennis te hebben word je je er bewust van dat ons handelen (bijvoorbeeld het lozen van chemische of onnatuurlijke stoffen in de natuur) direct invloed heeft op de kwaliteit van onze leefomgeving (een plant die in vervuilde grond heeft gestaan is niet meer geschikt om te eten).

5. Wilde planten hebben vaak verrassende smaken

Groente uit de supermarkt hebben veelal een vrij vlakke en herkenbare smaak. In wilde planten is het smakenpalet veel uitgebreider. Er zijn smaken te vinden die je simpelweg niet kende en planten die een totaal verrassend aroma hebben. Genoeg mogelijkheden om mee te experimenteren in de keuken dus!

knopkruid
Knopkruid is een eetbare wilde plant die vaak overvloedig aanwezig is, vooral in moestuinen
Berichten gemaakt 13

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven