Een saladebar in je balkontuin

saladebar op het balkon
Mijn saladebar op een balkon in utrecht, van links naar rechts: koriander, peterselie, rucola, pluksla, krulandijvie en snijbiet

Bladgroente zijn ideaal om te verbouwen op een balkon in de stad. Ze groeien snel, geven veel oogst en zijn het lekkerst als ze super vers zijn. Deze bak is gemaakt van gerecycled hout dat iemand op straat had weggegooid. De groente kunnen direct in de bak worden gezaaid. Na ruim een maand kun je de verse blaadjes oogsten.

saladebar op het balkon
Na ruim een maand zag mijn saladebar en zo uit

In mijn bak zaaide ik een combinatie van kruiden, sla en andere bladgroente. Links zie je eerst koriander en peterselie, altijd lekker als garnering. Daarna rucola en pluksla. Beide kunnen het best als salade gegeten worden. De rucola is lekker pittig (als smaakt deze lekker zacht en mild vergeleken met de rucola uit de supermarkt).

Vervolgens staat er krulandijvie. De jonge blaadjes kunnen als salade gegeten worden, ze geven een bittertje aan een salade. Ook zijn ze korte mee te stoven in een gerecht. Of erg lekker om als laatste nog even door een pasta te roeren.

Uiterest rechts staat er snijbiet. Deze wilde in de balkonbak nog niet erg hard groeien. In het begin heb ik wat kleine blaadjes als babyleaf geoogst. Verder kunnen de jonge blaadjes van snijbiet zowel rauw gegeten worden of verwerkt als spinazie.

Eten van de moestuin op je balkon

Er gaat niets boven het verbouwen van groente vlak bij je woonomgeving. Van koriander of peterselie heb je vaak maar een paar blaadjes nodig. In de winkel krijg je vaak meteen een hele bos of zitten de kruiden in onnodig veel plastic verpakt. Het blijft heerlijk als laatste nog wat verse blaadjes bij je eten te doen.

saladebar op het balkon
Oogsten uit de balkontuin
Berichten gemaakt 13

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven