De meeste potgrond die te koop is het tuincentrum of de supermarkt bevat turf. Turf wordt gewonnen uit veengebieden die ontstaan zijn door de gecomposteerde planten uit moesgebieden. Dit is een natuurlijk proces maar duurt zo’n 9000 jaar voordat het veen zich gevormd heeft. Turf wordt veelal gewonnen in de Baltische staten en Rusland. Naast het nodige transport komt er bij het afgraven van de veengebieden ook de nodige CO2 vrij. Bepaald niet milieuvriendelijk of duurzaam dus.
Daarom hierbij een aantal tips om aan duurzame compost te komen.
1. Biologische tuinaarde
Wat men in het tuincentrum biologisch noemt wil nog niet zeggen dat het ook milieuvriendelijk is. Vaak bevat deze potgrond toch nog turf. Wel is er in de meeste bio-winkels potgrond of tuinaarde te vinden die gemaakt is van voornamelijk houtschors en compost. Dit is al een stuk beter dan de turf-potgrond. Kijk wel altijd even op het etiket wat er precies in zit.
2. Maak zelf potgrond
Een franse permacultuurexpert, Damien Dekarz, komt met de tip om zelf potgrond te maken. Zijn recept:
- Men neme een pot met een gat onderin zodat er lucht in kan en vocht weer uit. Leg evt een steen op de bodem om verstopping te voormenen.
- Vul de pot voor 1/3 met droog/bruin materiaal. Denk aan verdorde bladeren, stro, hooi – materiaal dat droog is en koolstof bevat.
- Voeg daarna 1/3 groen materiaal toe. Verse bladeren, fijngemaakt snoeiafval – materiaal dat stikstof bevat.
- Voeg daarna een paar centimeter oude potgrond of een ander soort aarde toe.
- Dek af met een mulch-laag van blad of stro.
Vervolgens kan er direct in de aarde geplant worden. Onder de aarde komt het composterings-proces op gang waardoor de potgrond uiteindelijk voldoende voeding bevat.
Ik ben deze methode op het moment zelf aan het testen. Ik had nog een oude pot met behoorlijk arme grond erin die ik voor een deel heb hergebruikt.
In de pot heb ik doperwt en wat bietjes gezaaid. Tot nu groeit de doperwt aardig goed, de bietjes gaan nog wat traag.
3. Haal GFT compost bij de gemeente
Bij veel gemeentes is het mogelijk om (gratis) GFT compost af te halen. Voor sommige groentes zal deze compost te voedingsrijk zijn en daarom is het aan te raden dit te vermengen met bijvoorbeeld zand of tuinaarde of evt kokosvezel. 50% compost en 50% aarde is redelijk mix die goed voedzaam is.
4. Maak zelf compost en gebruik dit voor een eigen potgrondmix
Ook in de stad of zonder tuin is het mogelijk om compost te maken. Een wormenbak met speciale compostwormen kan zelfs binnen gebruikt worden om keukenafval te composteren. Daarnaast is ook bokashi een (wat duurdere) methode om binnen compost te maken. Wederom is het goed om de compost te mengen met tuinaarde.