In mijn zoektocht naar alternatieven voor potgrond en geschikte grond voor op het balkon kwam ik al snel kokospotgrond tegen. Kokospotgrond of kokosgrond is gemaakt van kokosvezel, een restproduct bij de productie van kokos(melk). Dit is sowieso al een stuk duurzamer dan turf, wat in feite is soort fossiele brandstof is (zie hierover deze blog over duurzame potgrond). Echter groeien er hier in Nederland natuurlijk geen kokosnoten aan de boom en is het dus altijd ver getransporteerd, wat het weer minder duurzaam maakt. In ieder geval is het hernieuwbaar.
Voordelen van kokospotgrond die je veel hoort zijn:
– Het is luchtig en zorg voor een goeie structuur
– Het houdt goed water vast
– Het plakt niet zo aan je handig waardoor je schoner kunt tuinieren
Er zijn echter ook een aantal nadelen:
– Kokospotgrond bevat van zichzelf geen voedingsstoffen
– Het is relatief duur
– De productie vindt plaats aan de andere kant van de wereld
– De kokospotgrond van ikea bevat kunstmest (!)
Vaak wordt het ook aangeraden kokospotgrond te gebruiken in een mengsel om je eigen potgrond te maken. Dit mengsel bestaat dan over het algemeen uit een groot deel tuinaarde en een klein deel kokospotgrond, vooral om de structuur te verbeteren.
Al met al leek dit mij het proberen waard. Op zoek naar de kokosgrond!
Deze zoektocht bleek echter lastiger dan gedacht. Het tuincentrum verkoopt wel cocopeat, maar dit zit in enorme zakken – niet echt handig voor je balkon. Ook vond ik dat de action af en toe blokken gedroogde en geperste kokosgrond verkocht. Dit jaar echter bleek het niet in het assortiment te zitten.
Zo kwam ik uiteindelijk bij Ikea uit, die blokken geperste kokosgrond verkoopt onder de noemer ODLA. Zij noemen het plantengranulaat, kokosvezel.
Zodoende fietste ik naar een ongezellig industrieterrein aan de rand van Utrecht om hier eens naar op zoek te gaan. Na wat door de magazijnen te dwalen vond ik dan de heuse kokosgrond, €1,99 voor 15L. Ook niet echt duur lijkt me. Er stond echter verder op de buitenkant van de verpakking niks over de exacte ingrediënten. Gewoon kokos, dacht ik zo.
Kan ook niet veel mis mee zijn. Toch kon ik het niet laten even het etiketje los te pulken en te kijken of er meer informatie te vinden is. Allemaal goed verborgen in een strak dubbelgevouwen boekje, moest ik hier wel de nodige moeite voor doen.
En wat bleek… Helemaal geen pure kokos. Daar staat het toch echt: ingrediënten: Kokosvezel van de kokosnoot … met toegevoegde anorganische NPK meststof (NPK 20-20-20)
Wat? Nou precies, anorganisch. Niet organisch dus, kortom, kunstmest… (!)
Ze weten het goed te verbergen, maar dit product bevat dus gewoon kunstmest. Dacht ik eindelijk een handige kokosvezel gevonden te hebben die niet te duur is… Ik wil mijn plantjes op een natuurlijke manier laten groeien, en daar past kunstmest niet bij. Daarnaast is voor de productie van kunstmest veel energie en fossiele brandstof nodig, wat het nog minder duurzaam maakt.
Uiteindelijk 1 pakketje meegenomen – ik had het tenslotte toch al half opengemaakt. De kokosgrond zwelt enorm op in water en geeft dan een aardige hoeveel kokosgrond. Het is inderdaad lekker luchtig, maar om er in te planten zul je het altijd nog moeten mengen met aarde. En jammer van die kunstmest…