Tuinieren op een balkon. Het lijkt simpel, je neemt een pot, koopt wat aarde, en zaait wat groente. Toch verliet ik het tuincentrum zonder zak potgrond. In deze blog daarom alles over potgrond, wat dat eigenlijk is, en hoe het ook duurzamer kan!
De grond in de pot
Aarde. Het ligt overal op de grond. Het is de grond. Maar wat als het in een zak zit? Het gros van de potgrond die te koop is in tuincentra en supermarkten bestaat grotendeels uit turf. Turf hadden we in Nederland ook maar dat hebben we inmiddels afgegraven. Of als het niet afgegraven is, is het beschermd natuurgebied. Die turf komt dus ergens anders vandaan. Turf wordt grotendeels afgegraven in natuurgebieden in Scandinavië, Rusland en de Baltische staten. Turf is een natuurproduct dat ontstaat doordat o.a. laagjes mos en moerasplanten op elkaar gedrukt worden. Het ontstaat vanzelf. Enige nadeel, dit duurt zo’n 8000 tot 9000 jaar. In feite is dit dus een eindige fossiele grondstof. Daarnaast komt bij het afgraven veel CO2 vrij, wat het broeikaseffect versneld.
Als je dus een plantje op je balkonnetje wil zetten en je haalt wat potgrond bij het tuincentrum, help je dus in feite mee aan zowel de afgraving van natuurgebieden als het versteken van het broeikaseffect.
Dat leek mij niet zo’n goed idee en dus liep ik met lege handen het tuincentrum weer uit.
Maar wat zit er nog meer in potgrond?
Op veel potgrond staat dat er organische meststoffen in zitten. Dat klinkt al heel aardig. Organisch. Het doet meteen denken aan natuurlijk, plantaardig. Maar niets is minder waar. Organisch betekent niet chemisch. Geen kunstmest dus, dat is al heel wat. Maar organisch kan ook betekenen dat er dierlijke restproducten in zitten. Veel potgrond bevat onder andere beendermeel en bloedmeel. Dit zijn restproducten uit de vleesverwerkingsindustrie die veel stikstof, fosfor en kalium bevatten. Op zich voedzaam voor de planten. Het grote nadeel echter is, dat je niet weet wat voor leven deze beesten hebben gehad, hoeveel medicijnen ze hebben gehad, enzovoort. Als ik bedenk dat ik meel van bloed van kippen die in een te krappe stal hebben geleefd, antibiotica en andere medicatie hebben gehad, bij mijn planten gaat, word ik daar niet heel blij van.
Dezelfde ingrediënten vind je vaak terug in de pakken met organische bemesting in het tuincentrum, vaak in combinatie met dierlijke mest.
Zijn er alternatieven?
Zeker. In veel biowinkels wordt potgrond verkocht die voornamelijk bestaat uit compost en plantaardig materiaal. Ook zijn er soms tuincentra die losse GFT compost aanbieden waar je zelf een potgrondmix van zou kunnen maken. En daarnaast kun je ook helemaal zelf potgrond maken met plantaardig materiaal, daarover binnenkort meer!